Alkolün Zararları Nedir?

Sigaradan itibaren bütün içki ve uyuşturucuların en büyük ziyanı beyne ve merkezî hudut sistemine dönük olup,diğer bütün organlara da sayısız ziyanları kelam bahsidir.
İçkinin kalbe ziyanları: Alkol, kalp ve cilt damarlarını genişletir. Kalbin çalışma suratını artırır, kan deveran sistemini bozar, damarların sertleşmesine,tansiyonun artmasına,felç ve ânî ölümlere sebep olur.
İçkinin karaciğere ziyanları: Karaciğer hücrelerinde yağlanma meydana gelmesine, siroz hastalığına sebep olur, karaciğer büyür. Karaciğerin görevi dışarıdan gelecek ziyanlı hususları zararsız hale getirmektir.Karaciğer,içkiyi zararsız hale getirmek için çalışırken fazla yorulur,vazifesini tam yapamaz olur, bir çok ziyanlı hususun bedene girmesine ve çeşitli hastalıklara sebep olur.
İçkinin böbreklere ziyanları: Alkollü içkinin hangi çeşidi olursa olsun böbrekleri bozar, vakitle iş göremez hale getirir. İdrar bolluğu veren bira, böbrekleri temizlemez,bilâkis yorar.İçki,böbrek iltihaplarına, idrarda şeker ve cerahat üzere olağandışı cisimlerin meydana gelmesine yol açar.
İçkinin mide ve barsaklara ziyanları: İçki mide iç zarında yanma hissi meydana getirir, mideyi bozar, ağrı yapar, mide hastalıklarından olan gastrit ve ülsere sebep olur. Hazımsızlık, münasebetiyle iştahsızlığa sebep olur. Bağırsak ishallerine, iltihaplarına ve çalışma sisteminin bozulmasına sebep olur.Zararlı şişmanlığa meydan verir.
İçkinin akla ziyanları: İçki akıl ve hafızayı zaafa uğratır.Kıskançlıklar ve unutkanlık meydana getirir. İrade kuvvetini azaltır, ne yaptığını – ne söylediğini bilmez bir hale getirir.İçki beyni uyuşturur, yürümekte zorluk çekilir, kol ve bacak çekilmelerine, yüz sözünde bozukluklara sebebiyet verir.İnsan,irade ve istikrarını kaybeder.
İçkinin hudut sistemine ziyanları: Sonlar alkole karşı hassastır,sinir hücreleri zedelenir. El titremeleri, tikler, felçlerden tutun, bütün ani ölümlere varıncaya kadar birçok felaketlere sebebiyet verir. Heyecan, telaş, dehşet, hudut buhranları ve kıskançlık, çeşitli rûhî bozukluklar, içkinin meydana getirdiği olağan hallerdendir.
Alkolün Zararları
Aşırı alkol kullanımı değerli bir toplumsal ve tıbbi meseledir. Bir çok toplumda orta seviyede alkol kullanımı kabul edilebilir. Lakin çok alkol kullanımı karaciğer,pankreas,beyin ve deveran sistemine büyük hasarlar verir.
Cinsel İşlevler
Alkol alışkanlığı erkeklerde empotansa (sertleşme kaybı) neden olabilir. Bayanlarda ise adet sistemi bozulabilir. Ayrıyeten anne karnındaki bebeğin sıhhatini ve gelişimini bozacağı için, gebe bayanların mutlaka alkol almamaları gerekir.
Kanser
Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık vefat nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara nazaran kansere yakalanma olasılıkları epeyce yüksektir.
Dolaşım Sistemi
Alkol süreksiz olarak kan basıncını düşürebilir. Lakin daima kullanıldığında kan basıncını yükseltebilir.
Sindirim Sistemi
Alkol midenizin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş ederek gastrite, kusmaya yol açarak midenin üst kısmı ve yemek borusunun alt kısmında küçük yırtıklara neden olabilir; Mallory-Weiss Yırtıkları denen bu küçük yırtıklardan kanama olabilir.
Dolaşıma katılan alkol karaciğere gelir ve orada enzimler tarafından parçalanır. Sağlıklı bir karaciğer alkolü saatte 50 kalori oluşturacak bir süratle modüller. Bu 30ml. viskiye eşittir. Şayet karaciğere gelen alkol bu ölçüden fazla olursa, parçalanana kadar kanda kalacaktır.